15 обискирани адреса и 120 иззети оръжия - това е резултатът от акцията на службата за контрол на огнестрелните оръжия. 

Иззетите револвери и винтовки са от времето на руско-турската война и принадлежат най-вече на членове на дружества, които правят възстановки на исторически събития.

15 адреса са обискирани. Иззети са над 120 оръжия, като най-голям брой са на членове на управителния съвет на дружество "Традиция".

Сред тях револвери "Смит енд Уесън" от руско – турската война, модел  1869 г. 

Пушки – "Гра", 1890, пушки "Манлихер" – 1988 г., пушки "Коко Милованович" 1880 година.

Тези оръжия стрелят с боеприпаси като черен барут и оловен куршум, които са извън контрол на служба КОС и не подлежат на контрол.

Иззети са халосни патрони, които са извън контрол и се продават свободно, както и капсулни и кремъчни оръжия, които са произведени още по- назад във времето. 

Председателят на организацията в Нова Загора се разделил с 14 старинни пушки, които са взети за експертиза.

"Системата е твърде стара…, не може да стреля с бойни патрони по простата причина,че патронът за това оръжие от един век не се произвежда" ,твърди Иван Стоянов от дружество "Традиция" в Нова Загора. 

От сдружението виждат в акцията опит да бъдат спрени. "Може би някой иска да си попълни колекцията,аз не виждам каква друга може да бъде причината, не е законно просто", смята Еньо Енев, също от дружеството.

Конфискуваните оръжия имат колекционерска стойност и някои от тях струват хиляди, твърдят собствениците.

Иван Енчев припомня, че има закон, който гласи, че оръжия образец до 1900 г., за които няма щатни боеприпаси, не подлежи на контрол.

Според оръжейния експерт Георги Маринов, промените в Закона за оръжията, боеприпасите и взривните вещества, влезли в сила през май, водят до недоразумения. Иззетите пушки не се считат за огнестрелни оръжия, но това трудно може да се установи с просто око.

От МВР отказаха коментар заради образувани досъдебни производства в няколко града. На свой ред от Дружеството обявиха, че готвят национален протест.