Организаторите на исторически възстановки дружество „Традиция” са готови на протест. Причината e, че МВР конфискува оръжия, собственост на членове на организацията в Нова Загора.

Преди дни дружество „Традиция" било проверено от ГДБОП и КОС. Поводът е оръжия от Руско-турската война. Проверен е и председателят на дружеството в Нова Загора Иван Стоянов. Обяснили му, че ще бъде извършена експертиза дали пушките и револверите са опасни. Официално становище от МВР се очаква днес по-късно.

В касата държа законно притежавани, иззети са 14 броя, трудно ми е да кажа какви са марките, каза тази сутрин председателят на дружеството Иван Стоянов.

Той е категоричен, че старинните пушки и пистолети са абсолютно безопасни – не могат да стрелят с бойни патрони, за тях даже вече не се произвеждат патрони.

Хората от дружеството си набавят тези оръжия със собствени средства – всяко от тях струва между 500 лв. до 1000 лв., коментира един от членовете на „Традиция”. Друг напомни, че оръжие, произведено до 1900 г., не подлежи на контрол.

Вижте повече във видеото!