Главният прокурор Сотир Цацаров внесе искане до Върховния касационен съд за възобновяване на делото за смъртта на Ангел Димитров-Чората. Според обвинител №1 присъдите, наложени на полицаи заради инцидента, са несправедливи и са наложени при съществени нарушения.

Димитров почина на 10 ноември 2005 г. при полицейската операция “Респект” в Благоевград. За смъртта му бяха осъдени петима полицаи.

Цацаров поиска и спиране изпълнението на наказанията „лишаване от свобода” на осъдените, съобщиха от прокуратурата. По седем години затвор получиха Мирослав Писов, Георги Калинков, Янко Грахофски, Иво Иванов и Борис Механджийски.

Сотир Цацаров се срещна с съпругите им по тяхна молба и ги уведоми за внесеното искане за възобновяване на наказателното дело. Той иска връщането му за ново разглеждане от друг състав на касационния съд. Главният прокурор счита, че съдебният акт е постановен при съществени нарушения на закона и процесуалните правила, а наложените наказания са явно несправедливи.

Ако съдът уважи искането на Цацаров за спиране изпълнението на наказанията, петимата полицаи следва да бъдат освободени до произнасянето на ВКС по направените искания.