Случаят „Чората” е пример за правосъдие, отложено с 14 г. Петимата полицаи, които бяха осъдени за смъртта на Ангел Димитров-Чората, вече са в затвора в Бобов дол.

При операция „Респект” през 2005 г. петима полицаи са изпратени да задържан Ангел Димитров-Чората. Минути след ареста той умира. Близките му твърдят, че е убит от бой, а униформените – че смъртта се дължи на позата му при ареста и на сърдечни проблеми.

След 14 години и серия дела бившите полицаи научиха от медиите, че влизат в затвора.

„Това е за нас е не съдебно решение, а политическо решение на групата на Лозан Панов, която група има своето отношение по това дело още от самото начало”, коментира един от задържаните по случая – Мирослав Писов.

„През ноември ще станат 15 години от смъртта на племенника ми. Лозан Панов в цялата тази картина къде е? Кога чухме за Лозан Панов? Той няма никакво отношение към нашето дело”, пита лелята на Чората – Весела Георгиева.

„Ние сме били в това дело представители на българската полиция, която е изпълнявала разпореждане на българската държава по противодействието на наркотици и сексуална експлоатация. Ние не сме ходили на някакви лични дела да извършим, нито да убиваме човек”, напомня Писов.

В студиото на „Тази събота” гостуваха съпругите на осъдените полицаи: Светла Иванова – съпруга на Иво Иванов, Биляна Коцакова – съпруга на Мирослав Писов, Нели Механджийска – съпруга на Борислав Механдийски, и Веселина Чобанова – съпруга на Георги Калинков.

Те признават, че от две седмици не са виждали съпрузите си, като са имали право на едно свиждане досега.

Те протестират срещу действията на обвинението, убедени са, че съпрузите им са невинни и са твърдо решени да се борят истината да излезе наяве.

Вижте повече във видеото!