ВКС окончателно присъди по 7 години затвор по делото „Чората” за петимата полицаи, обвинени за смъртта на Ангел Димитров – Чората.

Преди 14 години късно вечерта Ангел Димитров – Чората е арестуван. По време на акция „Респект”, разпоредена от тогавашния министър Румен Петков, мъжът умира.

По-късно става ясно, че смъртта му е настъпила за 6 минути. Така полицаите се превръщат в обвиняеми, като последователно са оправдавани и осъждани, а Европейският съд за правата на човека в Страсбург дори прие, че страната ни е нарушила правото на справедлив процес и я осъди да плати 50 000 евро на семейството на починалия.

Близките му твърдят, че е убит от бой, а униформените, че смъртта се дължи на позата му при ареста и на сърдечни проблеми. След 14 години и серия дела, бившите полицаи научиха от медиите, че влизат в затвора.

Снимка: btvnovinite.bg

„Това за нас е не съдебно решение, а политическо решение на групата на Лозан Панов, която група има своето отношение по това дело още от самото начало”, заяви един от обвинените Мирослав Писов.

През ноември ще станат 15 години от смъртта на племенника ми, припомни лелята на Ангел Димитров Весела Георгиева.

По думите й Лозан Панов няма никакво отношение към делото.

„Ние сме били в това дело представители на българската полиция, която е изпълнявала разпореждане на българската държава по противодействието на наркотици и сексуална експлоатация. Ние не сме ходили някакви лични дела да извършим, нито да убиваме човек”, каза още Мирослав Писов. 

„Никой никога не би им разпоредил да пребият човек – било виновен, било невинен”, заяви Весела Георгиева.

По обед Мирослав Писов се предаде в полицията.

„Ние не знаем и до ден днешен какво е решението, вчера Боби го задържат, без да му дадат решението”, обясни Мирослав Писов.

Борис Механджийски, който е сред осъдените, вече е в ареста и предстои да бъде приведен в затвора. Останалите се издирват, за да бъде приведено решението на съда. Янко Граховски е в Германия, където живее със семейството си.

Снимка: Ирина Жерева

Едва след като и петимата бъдат задържани, ще бъдат преместени в затвора в Бобов дол.