Столичният общински съвет даде зелена светлина за спасителния план на правителството за Перник.

Решението беше прието единодушно, само с един въздържал се – Волен Сидеров, заради резерви към концесионера „Софийска вода“.

Още преди гласуването, и опозиция, и мнозинство дадоха заявка, че ще подкрепят спасителния план за Перник. Критики срещу доклада, с който се предлага стратегията на правителството, обаче не липсваха.

„Има проблем със стената на язовир „Бели Искър". Знаете, че Рилския водопровод е на повече от 70 години и също има възможност да аварира“, смята общинският съветник Иван Таков от БСП, според когото има рискове и за водата на софиянци.

Снимка: btvnovinite.bg

„Риск винаги има, ако се получи някаква авария, с превеждането на допълнителни количества вода, не виждам повод за притеснения за увеличение на този риск“, отговори на опасенията за авария Николай Стойнев от ГЕРБ.

От „Демократична България“ пък обвиниха ГЕРБ в липса на експертиза при подготовката на доклада.

Снимка: btvnovinite.bg

„Разписахме празен лист на госпожа Фандъкова и на министрите за тази криза, отговорността за в бъдеще е тяхна. И в криза нещата се случват по правила, тук ни беше казано - в криза се действа както дойде“, заяви общинският съветник Методи Лалов от „Демократична България“.

Позицията на групата на „Демократична България“ е, че проектът е писан "на коляно" и без експертиза, че няма реални гаранции за водата на софиянци и сроковете за проекта няма да се спазят, както и че част от Рилския водопровод е компрометирана.

„Предстои много сериозен контрол, непрекъсната информация към гражданите на София, за да бъдат спокойни и при най-малкия риск за София да може да се преустанови подаването към Перник“, увери кметът на София Йорданка Фандъкова.

Планът на правителството предвижда да се ползва мрежата на столицата, за да се насочи вода от водосбора на яз. "Белмекен" през яз. "Бели Искър" към бедстващия град през село Мало Бучино.

Снимка: btvnovinite.bg

Остарялата водопреносна мрежа в Перник крие реален риск от смесването на мръсни с чисти води, стана ясно преди дни от мотивите за три спешни обществени поръчки за подмяна на тръби в миньорския град.

Според кмета на Перник съществува реален риск чистата питейна вода, която идва от София, докато стигне до чешмите на перничани, да бъде заразена.

„Имаме два инцидента в Перник, смесиха се мръсни с чисти води. Колкото и бързо да ни  се иска да стане подмяната, има процедури, които трябва да извървим“, каза Станислав Владимиров.

Новата канализация на Перник и спасителният проект за вода от Рила към града ще се финансират от правителството.

Екипът нa bTV отправи въпрос към министерството на икономиката: Кога ще започнат реалните строителни дейности по изграждане на връзката Мало Бучино - Перник? На този етап не сме получили отговор от ведомството.