На извънредно заседание в Столичния общински съвет днес се очаква да бъден гласуван екшън плана на правителството за свързване на мрежата на „Софийска вода“ с Перник. Мярката се налага заради задълбочаващата се водна криза в миньорския град.

Зрителите на „Тази сутрин“ чуха дискусия в аванс между Георги Георгиев от ГЕРБ, Калоян Паргов от БСП и независимия общински съветник Борис Бонев.

„Аз съм един от вносителите – ще гласувам „за“. Предлагам едно разумно решение за един тежък проблем. Решението, което беше единодушно подкрепено, което е безпрецедентно, надявам се днес колегите от различните политически сили да го подкрепят“, коментира Георгиев.

Според Калоян Паргов няма нищо безпрецедентно в случая, а това, което се предлага, е с цел поддържане на водния режим.

„Воден режим трябваше да има от лятото, но вероятно заради изборите политическа партия ГЕРБ и нашите опоненти предпочетоха да задържат този въпрос и той се стовари със страшна сила. Но тук въпросът е, че с това технологично решение има една особеност – едно искат министрите с писмо до общинския съвет, друго им предлагат. Те искат преминаване на определени количества вода през водопреносната мрежа на София към Перник, а тук се предлага осъществяване на възмездна сделка между „Софийска вода“ като концесионер на водата в София и ВиК-Перник. И оттук започват въпросите“, посочи Паргов.

„Няма интрига в днешното гласуване – София ще даде вода на Перник, но нека сме наясно, че това няма да се случи защото управляващите в лицето на уважаемите министри или премиера, или кмета Фандъкова ни убедиха с аргумента, че няма риск за водоснабдяването на София, или че това е най-доброто решение. В случая имаме една хуманитарна криза на 20 км. от София и ние трябва да помогнем на нашите съграждани и приятели от Перник“, посочи Борис Бонев.

Чуйте целия разговор във видеото.