Няма опасност София да остане без вода заради количеството, което ще подава към бедстващия Перник, отново успокои кметът Йорданка Фандъкова. Утре се очаква общинският съвет да даде "зелена светлина" за екшън плана на правителството.

Снимка: БГНЕС

"Софийска вода" е провела успешни тестове дали мрежата ще издържи водоподаване и за Перник. 

„Ние да бъдем убедени, че можем да проведем това водно количество, без по никакъв начин да застрашим водоподаването на Перник, каза Васил Тренев, изпълнителен директор на "Софийска вода" АД.

Снимка: bTV

Нивото на язовирите "Искър" и "Бели Искър", които захранват столицата, се следи непрестанно. 

Относно изненадите и дали може да има такива кметът на столицата каза: 

„Да, разбира се, но важно е веднага да се идентифицират и веднага да се реагира“, заяви Йорданка Фандъкова, кмет на София.

Междуверемнно в ресорните комисии на Общинския съвет обсъждаха плана. 
А от "Демократична България" инспектирали на място състоянието на част от Рилския водопровод, откъдето ще минава водата за Перник.

Видно от кадрите, заснети от Борислав Игнатов, от съоръжението се губи вода.

Снимка: bTV

„Открих видимо трасе на тръбата, тя е открита, корозира, отгоре минават превозни средства, Борислав Игнатов, общински съветник, "Демократична България".

„Ние бяхме длъжни да дадем някаква конкретна идея. Сигурен съм, че тя не е най-добрата възможна на света, с конструктивна критика да стане ясно още по-добро", обясни Георги Георгиев, общински съветник, ГЕРБ.

От БСП пък критикуват, че в проекта има въпросителни кой и за какво ще плаща при подаването на вода към Перник.