Софийският градски съд отхвърли иска на Николай и Евгения Баневи, които претендираха над 10 милиона лева за ареста им. Това се казва в решение на съда.

Исковете на двамата от по 5 млн. лева представляват обезщетение за неимуществени вреди. Те искат и още по 880 555 лева като обезщетение за забавяне от 26.10.2018 г. до 21.07.2020 г. заедно със законната лихва върху главниците от подаване на исковата молба до изплащането.

В мотивите си магистратите припомнят, че арестите станаха в края на 2018 г., когато Баневи бяха във Франция. Те останаха в ареста до юли следващата година, което е седем месеца и шест дни.

Според съда това е в рамките на максималния срок от осем месеца, предвиден в българския закон.

Николай и Евгения Баневи са обвинени за организиране на престъпна група, докато са осъществявали обща търговска дейност, във връзка с която е започнало наказателното преследване.

Съдът припомня също, че в килията на Банев бе намерен мобилен телефон, чиято експертиза е показала, че той е търсил съдействие от различни лица в опит за организиране на бягство на цялото семейство и въздействие върху свидетели.

Друг довод на градските съдии е, че Банева също е разполагала с мобилен телефон и е била в течение на намеренията за организиране на бягство. Това обосновава реален и висок риск от избягване на наказателно преследване. 

Данните по делото не установяват забавяния в досъдебното производство, които да са повлияли на продължителността на задържането, пише още съдът в мотивите си.