Собствеността на злополучния язовир Иваново, чиято скъсана стена предизвика тежко бедствие в началото на миналия месец, взе още е неясна. Това стана ясно от думите на военния министър Аню Ангелов по време на петъчния парламентарен контрол.

Все още продължава досъдебното производство срещу неизвестните лица, отговорни за трагедията.

„Информацията” за хода на делото даде военният министър Аню Ангелов, който отговорна въпрос на Павел Шопов от „Атака”.

Ведомството на Ангелов е собственик на земята под язовира, но никога не е притежавало хидротехническо съоръжение, нито пък го е стопанисвало, отново заяви днес Ангелов. То е строено през 60-те години на миналия век.

По документи от архива на "Напоителни системи" в началото на 70-те язовирът е бил притежание на ТКЗС - с. Иваново, а по-късно на АПК - Харманли - юг.

Веднага след потопа в село Бисер, управляващите посочиха кмета на Хасково, който е от БСП, като главен виновник за скъсването на стената, която имала цепнатина от години. Социалистите обаче извадиха документи и прехвърлиха топката към военното министерство.

В парламента Ангелов изнесе следните данни. В началото на 90-те след промените собственикът на сградите и съоръженията в района на язовира вече се нарича "ТКЗС 3 март". През 1994 г. ликвидационна комисия продала водоема на частния собственик Димо Стоев за 1.885 милиона неденоминирани лева. Оттогава пълномощници на язовира станали две земеделски кооперации, в една от които Стоев има участие - "Земеделска кооперация Земя" и "Тракия прима". В момента собствеността обаче е неизяснена, защото със Закона за водите, приет през 1998 г., вече не е може да има частен язовир - той би могъл да е държавен, общински или на ВиК-дружество.

„Общо взето Скотланд ярд по следите на бръснаря”, коментира Павел Шопов .

След наводненията от началото на миналия месец, правителството прехвърли собствеността на язовирите към министерството на Трайчо Трайков.