Защо щетите от наводненията у нас през последните 20 година са тема, която се повтаря с оборотите на грамофонна плоча. Преди 10 години същата трагедия сполетя с. Бисер. Жертвите са шест, а виновни за наводнението и до ден днешен – няма.

6 февруари 2012 г.

Малко преди 8 ч. сутринта село Бисер е потопено. Огромната вълна, която буквално помита селото, идва по реката от язовир „Иваново“, чиято стена се къса. Водата влиза в почти всички къщи и всеки се спасява както може. Потопът взима  шест жертви от селото, а хората и до днес упрекват властите, че на са ги евакуирали навреме.

За язовира, потопил селото, се е знаело, че е опасен, но заради спорна собственост никой през годините не го е ремонтирал.

Бедствието, застигнало селото, отприщва вълна от съпричастност и в село Бисер пристигат помощи от цялата страна. На помощ на хората идват техника и доброволци.

С пари от дарения се строят нови къщи, но средствата не стигат за всички. 10 години след бедствието наследниците на жертвите и хората, които изгубиха имотите си, а не бяха обезщетени, осъдиха община Харманли. 

Делото за наводнението, причинило смърт, вече е в съда. Подсъдим е бившият областен управител Ирена Узунова.