10 години от трагедията в Бисер. На тази дата селото беше залято от приливна вълна заради скъсаната стена на язовир „Иваново“. 10 години по-късно все още няма виновен за трагедията.

Денят в селото започна с панихида в памет на жертвите.

6 февруари 2012 година - стената на язовир „Иваново“ се къса. Водната стихия помита всичко по пътя си. В 8 без 10 вълната застига село Бисер. Никой не предупреждава хората за водния ад.Водата поглъща селото и взема шест жертви.

Мария Николова и съпругът ѝ са спасени, но загиват техни близки. „Няма да го забравим, никога. И с гръм и трясък се отваря вратата. Викам няма време, до кръста бяхме потопени във вода“, разказва Мария Николова.

Бедствието оставя без дом десетки. Родната къща  на Максим Борисов рухва пред очите му. Казва, че за пет минути са щели да бъдат затрупани.

Трагедията отприщва вълна от съпричастност в цялата страна. Всички помагат с вещи и пари на почернено село. С даренията се строят нови къщи, но парите стигат за 33, а потопените са 56.

И до днес не е ясно чия собственост е бил язовирът, чиято стена се скъса. Заради спор между кметство и министерство на отбраната нито държава, нито община предприемат мерки, а се е знаело, че язовирът е опасен.

„Аз съм направил всичко възможно в рамките на закона, за да бъде предотвратено това бедствие, което се случи“, разказва бившият кмет на община Харманли.

„И какво от това, питам аз. Какво от това, че още тогава се е знаело за ивановския язовир и нищо? И доживяхме да се удавим“, казва Мария Николова.

Наследници на жертвите и потърпевши осъдиха общината. Спечелените искове са за над 4 милиона лева. За да ги плати общината тегли кредит.

Емоционалния разказ на водещата на bTV Виктория Петрова, която отразява това трагично събитие, можете да видите във видеото.