Чернобялата снимка на две жени обиколи целия свят. Тя беше наградена на световен конкурс по фоотграфия, но авторът ѝ върна отличието. Оказа се, че кадърът е създаден от изкуствен интелект и изображението не е заснето реално. 

Снимка, направена с изкуствен интелект
Снимка: bTV

Авторът на синмката е Борис Елдагсен. Той снима предимно модели и винаги има проблем в процеса на работа.

„Къде ще снимам, кой ще ми е модел, сега всичко това е минало, аз вече мога да снимам, използвайки самия себе си и въображението си“, казва той.

Сега има и друг вариант - казвате на програмата с изкуствен интелект каква снимка искате и тя я прави. С така създадена фотография, Борис Елдагсен се явява на конкурс и го печели.

„Във фотожурналистиката няма нужда от изкуствен интелект, защото важното е снимката да е истинска“, казва авторът на снимката.

На церемонията по награждаването Борис Елдагсен отказва приза, защото за него снимката не е истинска.

„Това все повече ще го срещаме в бъдеще в много по-различен контекст от изкуството, за съжаление. Това ще ни даде един нов профил на дигиталното изкуство в добрия смисъл, в лошия смисъл ще имаме много, много фалшиви новини, подменени фалшиви новини“, казва доц. Златогор минчев от Института по информационни и комуникационни технологии към БАН. 

Снимка на Тръмп, направена с изкуствен интелект
Снимка: bTV

Доналд Тръмп на изкуствен интелект? Да, възможно е. Изкуственият интелект го е превърнал в бедняк в гето. Най-богатият човек - Илон Мъск, благодарение на изкуствения интелект, също е в гето.

Снимка на Илон Мъск, направена с изкуствен интелект
Снимка: bTV

Фотографът Елдагсен предупреждава точно за това - че направеното от изкуствения интелект може да изглежда като направено от човек.