Новите министри в служебния кабинет са общо 19, колкото бяха и предишните. А структурата на кабинета остава същата.

След церемонията в сградата на Министерския съвет, служебните министри отидоха на новите си работни места. В някои ведомства организираха церемония по предаване на властта, в други - не.

Предаването на властта в МВР се изрази в пешеходна разходка между сградите на Министерския съвет и министерството. Официалната церемония и сериозните разговори останаха скрити за медиите.

Служебният министър Бойко Рашков увери, че ще се подходи с нужната отговорност, главно във връзка с подготовката на изборите.

„Тръгвам си емоционално, защото съм прекарал целия си живот в полицията и МВР. Ще съдействам напълно на г-н Рашков и неговия кабинет“, заяви Христо Терзийски..

Новият и старият финансов министър пък не се разбраха за актуализацията на бюджета. Кирил Ананиев каза, че чакали ново редовно правителство, която да я направи, а наследникът му контрира.

„Аз лично бих направил актуализация в малък размер, който да обезпечи мерките като 60-40, допълнителните мерки за пенсионерите“, отбеляза Асен Василев, министър на финансите в служебния кабинет.

„Няма как да направиш в последните три дни актуализация на бюджета, която няма да отразява политиката на новото правителство, не е коректно и не е честно", отбеляза в отговор Кирил Ананиев.

След церемонията, служебният министър на външните работи Светлан Стоев посочи, че основен приоритет ще бъде реализацията на изборите зад граница и заяви, че позицията на България относно членството на Северна Македония в ЕС няма да се промени, но диалогът ще продължи.

В министерството на здравеопазването пък церемония нямаше. Новият здравен министър д-р Стойчо Кацаров, който беше сред ярките критици на управлението, запази мълчание пред медиите.

А в образователното министерство отбелязаха, че имат най-добра приемственост. „Аз съм единствения министър, който предава на този, който е приел“, отбеляза Красимир Вълчев.

Няма да има никакви сериозни промени в министерството, стана ясно след церемонията.

В културата също зададоха тон на приемственост - служебният министър обяви, че ще се съветва с предшественика си.

А служебният социален министър и вицепремиер Гълъб Донев обяви, че основният му приоритет ще бъде да се възстанови заетостта след COVID-19 пандемията и да се повиши качеството на работната сила.