Българска фирма изгуби рекордните над 12 милиона лева при хакерска атака. По схемата, известна като "сменен IBAN", потърпевши у нас са стотици дружества.

Според разследващите извършителите са от Нигерия, а вероятността да бъдат заловени е нищожна.

Причината е, че там действат над 1000 организирани престъпни групи с тази дейност, а властите в Нигерия не съдействат на полицията тук.

Въпреки това има образувано досъдебно производство в Софийската районна прокуратура. От ГБДОП са потърсили помощ и от ФБР. А измамената фирма, по информация на bTV, е от сферата на строителството.

За да успеят да източат рекордните над 12 милиона лева, извършителите от Нигерия първо незабелязано с фишинг имейл са си осигурили достъп до онлайн комуникацията на дружеството, казват от ГДБОП.

„Следят кореспонденцията на българската фирма с нейния контрагент и в точно избран момент просто променят имейла. Добавят текст, че банковата сметка, която българската фирма изплаща регулярно пари, не може да обработват плащане, може да получават плащане и подмамват българската фирма да изпрати парите на друг IBAN - друга банкова сметка“, обясни Комисар Владимир Димитров, директор на Дирекция "Киберпрестъпност", ГДБОП.

Така, само с едно кликване и на един транш, дружеството е загубило парите.

Димитров добави, че на всеки няколко дни има фирма, която губи пари по този начин.

Според експерта по киберсигурност и бивш антимафиот Явор Колев няма фирми у нас, които да не са потенциални бъдещи жертви на измамата.

„Те трябва да се насочат към по-сериозни мерки по киберсифурност. Ако компаниите нямат ресурс, в България има силни компании за киберсигурност. Една застраховка дава възможност да си поеме въздух компанията и да се стабилизира“, посочи той.

Досега задържани за подобна измама с българска фирма у нас няма.