Да се опиташ да измамиш експерт по киберсигурност - това се случва на Явор Колев, който е бивш директор на киберотдела на ГДБОП. Опитът на хакерите да откраднат профила му в една от социалните мрежи започва със съобщение за зов за помощ от приятел. 

„Получих една такава молба, че съм избран от петте най-добри негови приятели да получа код, с който той да си възстанови профила, който е откраднат. Впоследствие наистина получих такъв код като SMS на телефона. Този код е за нулиране на моята парола чрез който да бъде въведена нова парола в моя профил и съответно профилът ми да стане собственост на престъпниците“, разказа Явор Колев.

Снимка: bTV

Според него такъв тип измами са ежедневие, а най-често на прицел са профилите на по-популярните личности в социалните мрежи. Профилът на рапъра 100 Кила бе откраднат по същата схема.

„Стана ясно, че искат пари в криптовалута и изпращат линк, който само е замаскиран като сайта на биткойн. Този линк всъщност, когато цъкнете - директно се свързва с техния компютър и те виждат абсолютен мониторинг на кредитните ви карти, личните ви данни. . След това правят един шантаж. Ние му обясняхме, че просто няма да може да се случат нещата по неговия начин, защото сме възпитани на американското кино, в което винаги се казва: „Ние не преговаряме с терористи“, разказа 100 Кила.

Явор Колев предупреждава още, че хиляди стават жертва на фишинг атаките. За да се предпазим, трябва да спазваме прости правила.

„Да спазваме киберхигиената - сложни пароли, различни пароли за различните социални мрежи, password мениджър, с който тези пароли да не могат да бъдат пробивани, антивирусни програми, да ъпдейтваме операционните системи на устройствата си и да не се доверяваме на нищо, което се случва в интернет. Киберпрестъпленията са трансгранични, те се извършват на територията на много държави. Извършителите обикновено са в бившите страни от Съветския съюз“, каза експертът.

На опита за измама Явор Колев отвръща с хумор.

„Аз реших да се пошегувам с тях и им написах, че това е един чудесен пример, който да използвам пред моите студенти по киберсигурност. Те разбраха, че аз съм наясно с това, което се случва, и спряха да комуникират с мен“, разказа Колев.

Измамниците могат да действат както в социалните мрежи, така и чрез имейл и при онлайн търговията, ако използваме данните си в съмнителни сайтове.