„Думата „хакер“ означава човек, който може да се възползва от една информационна система, за което тя не е предвидена“. Това обясни пред bTV Миглен Евлогиев, който е част от групата на етичните хакери.

„Ние искаме да реабилитираме и да променяме самото общество. България от десетилетия има хакерско общество от хора, които често попадат в по-тъмния спектър на дейности. Опитваме се да ги привлечем от другата страна с целия им капацитет и интелект. В бизнеса има изключителен недостиг на кадри в сектора. Когато има теч на данни, това води до загуби за нас“, обясни експертът.

Неговият колега Ясен Танев показа карта на кибератаките, които се случват по света.

„Хората, които се занимаваме с киберсигурност, разчитаме и наблюдаваме данни. Правим това непрекъснато. На базата на тях прогнозираме и се опитваме да даваме превенция и да защитаваме. В киберпространството се наблюдават циклони и бури. Единият вариант е да очакваме просто градушката да ни удари и да ни смаже, в другия случай - ние и хората като нас изстрелваме киберракети, за да спрем градушката. Светът не спи. Ние сме на 62-ро място в света по уязвимост. Атаките са денонощни“, посочи още Ясен Танев.

На 10 януари е най-голямото събитие, с което хората, които работят в сферата на киберсигурността, отбелязват настъпването на новата годината в своя сектор.

Първото за годината технологично събитие – Cyber Kick OFF Party, организирано от КиберКЛУБ, ще се проведе днес от 18:30 часа в Интер Експо Център София.  

Дискусията е посветена на Open Cyber Community Paper (OCCP) и свързаните с нея действия на общността през годината.

Водещият на „Тази сутрин“ Златимир Йочев получи специален амулет от Ясен Танев и Миглен Евлогиев. В него са вписани основни правила за оцеляване във физическия свят, но ако те не се спазват и в цифровото пространство, са гарантирани проблеми.

Още по темата - чуйте във видеото.