Трагедия в Самоков. Мъж почина пред филиал на Спешната помощ, докато по думите на негови близки не е имало лекар, който да му се притече на помощ. Близки на починалият твърдят, че повече от половин час са чакали лекар да окаже помощ на близкия им.

От Спешна помощ заявиха, че медик не е имало, защото дежурният екип е транспортирал друг пациент до лечебно заведение в София. От болницата в Самоков казаха, че толкова дълго чакане не имало, двама лекари са оказали помощ на мъжа, но вече е било късно.

Роднини и съседи на починалия разказват, че в сряда 48-годиштният Александър внезапно се почувствал зле.

Мъжът е страдал от бъбречна недостатъчност, казват лекари. Дни по-рано е лежал в болницата, но според управителя отказал лечение. Дежурен в спешната помощ в деня на трагедията е д-р Антонио Кучовски. Отрича да е имало забавяне.

От Спешната помощ заявиха, че от юни, когато близки на друг починал нахлуха във филиала, са напуснали двама лекари, двама фелдшери и една медицинска сестра.

„Това, че ние се помещаваме в две помещения, предостъпени ни от болницата, не ни прави спешно отделение на болницата. Ние сме отделна структура - спешна помощ, и нашите екипи работят в линейките“, каза Катя Сунгарска.

Болницата в Самоков обслужва около 45 хиляди души.

„Спешно приемно отделение болницата няма. Болницата е кандидатствала за такова спешно отделение, но то ни беше отказано“, каза д-р Красимир Ковачка, управител на МБАЛ-Самоков.

От здравното министерство казват, че болницата има издадено такова разрешение. До края на 2017 година лечебното е заведение е трябвало да приведе дейността на звеното в съответствие с новите стандарти. Това не се е случило.

 

Медицинският надзор ще извърши проверка.