Държавната ТЕЦ „Марица – Изток 2“ гарантира стабилността и независимостта на българската енергетика, но заради политическо бездействие през годините е в ситуация, в която може да спре след броени седмици заради европейските екологични изисквания. Това коментираха президентът Румен Радев и представители на синдикатите. Държавният глава анонсира вариант, при който да се избегне затваряне на теца през лятото.

Растящата цена на въглеродните квоти прави енергията от централата все по-скъпа, което я прави неатрактивна на свободния пазар и проблем за потребителите на регулирания. Президентът посочи, че е очаквал „по-голяма борбеност и активност“ от предишното правителство – особено около Съвета през декември, когато лидерите на страните от ЕС рязко са завишили амбициите за декарбонизация на ЕС без никакви мерки за защита на България.

Той отбеляза, че на Европейския съвет в края на май на практика е блокирал решение на съюза, което първоначално е било в изключителен ущърб за нашата страна, но това е само временна мярка след „замитане на проблемите години наред“ – а развитите страни ще продължат да предлагат все по-строги условия за работа на неекологичните производства.

„Проведох разговор с министъра на енергетиката – той ще предложи краткосрочно решение, така че ТЕЦ2 да продължи да работи след 1 юли. Това си има друга цена – знаете каква е цената на социалната поносимост на това решение“, коментира Радев, който изнесе и данни за растящи през годините разходи за външни фирми и такива по перо „Други“ на фона на поддържането на футболни отбори.

На предстоящото на 24-25 юни заседание на Европейския съвет, на което България ще бъде представлявана от държавния глава, ще бъде направено всичко възможно да се отчетат националните специфики в енергетиката на България, както и различните стартови позиции на отделните държави. Президентът припомни, че на извънредното заседание на Европейския съвет през месец май 2021 г. е успял да отложи вземането на окончателно решение по тази тема, но то не може да бъде блокирано до безкрай.

Спасителният план е обвързан с 1 млн. мегаватчаса на регулирания пазар за регулаторния период. Пламен Димитров от КНСБ отбеляза, че това е крайно недостатъчно: „Означава ТЕЦ2 да работи на половин блок и отправя въпроса какво се случва с целия комплекс (…) Означава 3 пъти по-малко въглища да се вземат от мините – това значи буквално следващите няколко месеца един рудник да си отиде“.

Той подчерта, че сегашната ситуация е плод на „несвършена работа в годините назад“: „Опитвали сме да предлагаме различни варианти на консултантите на ЕК на всички екипи на властта. Друг въпрос е кой какво е свършил – очевидно нямаме с какво да се похвалим, след като сме на това дередже и след няколко седмици ТЕЦ2 е заплашен да спре“.

Според него реален пазар на въглеродни емисии няма и в момента цените са спекулативни. Колегата му Димитър Манолов от КТ „Подкрепа“ допълни: „ТЕЦ2 не работи на загуба, ТЕЦ2 купува пържен вятър, няма как това да допринесе за техническите и финансовите резултати на ТЕЦ2“. По думите му всяко преструктуриране на енергетиката крие риск от поставяне на нашата страна в зависимо положение – от внос на оборудване например за ВЕИ или от доставки на ток.

В комплекса са ангажирани пряко или косвено над 100 000 души. Синдикалистите призоваха при търсенето на варианти за заетостта им да не се прави компромис със защитата на правата им. „Имахме разговори с Томислав Дончев – защо не насочват инвеститори там и той ми каза следното: „Те ми отговориха, че издръжката на един работник била 3000 лв. и това не се харесвало на инвеститорите“ – което идва да покаже какви икономически авантюристи идват в България“, разказа Манолов.

Представителите на КНСБ и КТ „Подкрепа“ поискаха силен държавен ангажимент, като отбелязаха, че финансов ресурс за прехода може да се намери. „Пари има, няма визия и решителност какво да се направи“, коментира на свой ред Радев. Той беше категоричен: „Хората искат яснота, плавност, трансформация и осигуряване на работни места“.