МВР продължава проверката по случая с бившия финансов министър Владислав Горанов, който се опита да напусне страната с издирван от Интерпол автомобил.

Проверяват се и действията на граничния полицай, който е позволил той да се върне и да смени колата, преди да премине през Калотина.

Според наказателни адвокат Людмил Рангелов при подобни случаи справките се правят на място и веднага. В присъствието и на автомобила, и на неговия шофьор, който дава сведения на момента, а не дни по-късно. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Допускам, че е човек, който не е свикнал на ограничения, че правилата са за обикновените хора. Ако това се беше случило с вас или с мен, при всички случаи щях да остана, докато се изяснят нещата“, коментира Рангелов.

По информация на Горанов, колата е взета на лизинг от голяма автомобилна компания през март миналата година. От фирмата обясниха, че вероятно става дума за така нареченото "клониране". То се прилага при крадени коли, които се изнасят зад граница.

Снимка: btvnovinite.bg

„Преди да се изнесе зад границата се поставя с високи технологии нов номер на рамата и на двигателя и този номер са на действително съществуващи автомобили с подобна идентичност, за да премине без проблеми и да бъде продаден“, коментира адвокат Рангелов.

За целта автобандите се добират до информация за оригиналните автомобили. Обикновено това са скъпи коли. И това, че има клониране, става ясно единствено, ако с фалшивата кола бъде извършено престъпление или бъде открадната. Тогава - логично се издирва оригиналът.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!