В съботния ден стана ясно, че бившият финансов министър Владислав Горанов е опитал да напусне страната през граничния пункт "Калотина" с кола, издирвана от Интерпол.

Горанов е спрян на пункта и върнат. Въпреки това обаче той е успял да влезе в Сърбия.

Бившият министър обясни, че автомобилът е нов и дори все още го изплаща на лизинг към голяма компания за продажба на автомобили.

В 18:30 ч. вчера Владислав Горанов тръгва за Сърбия през "Калотина" с автомобил, взет на лизинг от голяма автомобилна компания през март 2020 г. Граничната проверка установява, че колата се издирва.

По думите на бившия финансов министър никой на границата не му е попречил да тръгне в обратна посока към България.

"Граничният полицай регистрира и каза, че автомобилът е издирван, без да ми даде информация от кого и защо и ми разпореди да се върна навътре в страната", обясни той.

Горанов се е върнал до Драгоман, качил се на друг автомобил, минал през "Калотина" и влязъл в Сърбия, където се намира в момента.

"Ще окажа пълно съдействие на МВР. Не мисля, че има злонамерено действие от когото и да било. Автомобилът си се намира в България, ще бъде предаден на органите на МВР и оттам нататък, ако има нужда от съдействие, от моя страна или от страна на "Мото Пфое", ще бъде оказано пълно съдействие", добави той.

Автомобилът е нов, на лизинг, което означава, че все още е собственост на автомобилната компания. От фирмата обясниха, че случилото се не е необичайно. Според тях е дело на "автомобилната мафия".

"Ние в момента имаме още два такива случая. Автомобилната мафия създава двойници на тези автомобили. Автомобил, който е краден, пренабива се шаси на нов автомобил и се създава двойник. Прави се експертиза, прави се анализ коя кола е истинска и така се решава спорът", разясни Атанас Фурнаджиев, управител на "Мото Пфое".

МВР потвърди за случая, без да даде повече детайли. Пред bTV министърът на вътрешните работи Бойко Рашков каза, че е озадачаващо как бивш министър може да се вози в краден автомобил.

Рашков е разпоредил проверка, която да изясни и защо колата не е била задържана на място.

Владислав Горанов беше финансов министър в два поредни кабинета на ГЕРБ. Смяната му дойде по искане на Бойко Борисов в разгара на антиправителствените протести през лятото на 2020 г.

По-късно Горанов откри частна консултантска компания, а тази година НАП започна да го проверява по съмнения за разлики между приходите и разходите му.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!