39 са потвърдените случаи на COVID-19 за последното денонощие у нас. Общо 1387 души са с положителна проба за коронавирус в България. От новите случаи за последните 24 ч. - 14 души са приети в болница. 

Това заяви председателят на Националният оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Активните области са 11. В София случаите са 11, като четирима са в болница, а амбулаторните са 7.

В останалата част на страната - Видин - 11, Пловдив и Кюстендил - 4, Сливен и Пазарджик – 2, Плевен, Благоевград, Хасково и Ямбол – 1.

Две деца до 18 г. възраст са дали положителни проби. Те са от Благоевград и Хасково. При медицинския персонал има 3 нови случая, уточни Мутафчийски.

Починалите за последното денонощие са двама души от Видин. Те са пациенти от неврологичната клиника - жена на 77 г. с инсулт и диабет, както и мъж на 72 г. с инсулт, диабет, артериална хипертония.

Общият брой на починалите с установена COVID-19 инфекция са 58.

В болница са 301 пациенти. От тях 39 са в интензивни отделения.

София продължава да е с най-много случаи на коронавирус – 681 случая, от които 152 са в болница, а 21 са в интензивно отделение.

"5312 е броят на тестовете от миналата седмица. За изминалото денонощие 1128 са изследваните с успеваемост 2,7%. За справка – вчера процентът беше 18,6% успеваемост", допълни Мутафчийски.

„Видя се, че организацията за движението и разходките в парковете е добра. Не се наблюдаваше струпване на родители с деца. Ако продължи в същия вид не виждаме причина да не се премине към други подобни мерки в бъдеще“, обясни ген. Мутафчийски.

Според него са важни предстоящите празници и дали ще има струпване на КПП-тата на изходите на областните центрове. По думите му е важен и анализът как върви заболеваемостта.

А държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обясни, че всички ваксини ще бъдат правени. Дава се приоритет на имунизациите и реимунизациите. Към тях влизат и т.нар. препоръчителни ваксини срещу ротавирус и  – рота вирус и папилома вирус.

„Майка, която се притеснява и не иска да заведе детето си за имунизация, няма да има санкции. Лекарите имат право да отложат имунизация до три месеца“, допълни Кунчев.

"Оптимистично е, че хората в дома за възрастни в с. Гара Орешец са носители на коронавируса, имат придружаващи заболявания, но не развиват симптоми", обясни доц. Кунчев.

Директорът на Столичното РЗИ д-р Данчо Пенчев обясни, че в кварталите „Филиповци“ и „Факултета“ между 16 и 24 април са направени над 1000 теста, като са взети 52 PRC проби, а 17 от тях са положителни. Проучванията са 175, като са били констатирани около 12 семейни огнища

„Отменихме частичните ограничителни мерки за кварталите, защото вследствие на данните за заболелите, които получихме, установихме, че те са от огнища, за които вече са взети мерки – т.е. те вече са карантинирани“, подчерта той.

По думите му анализът е показал, че насоченото проучване, частичните ограничителни мерки и карантинирането са довели до ограничаване на заболеваемостта и тенденция към намаляване.

За момента в другите столични квартали се забелязва дифузно разпределение на коронавируса в семейни огнища, които не са близки и нямат общи контакти.

Днес ще бъде вдигната и карантината в старозагорското село Паничерево, коментира доц. Кунчев.

"България е една от малкото страни в света, която освен препоръките за конкретните лица, които трябва да се тестват, тества много по-големи групи от лица", обясни Мутафчийски.

Д-р Пенчев обясни, че към 6:30 ч. тази сутрин леглата за наблюдение на пациенти в неусложнено състояние в София са 433, а заетите са 132.

За пациенти, нуждаещи се от интензивно лечение – 167, като 22 са заетите.

За деца, нуждаещи се от интензивно лечение леглата са 10, като всички са свободни.

„Около 400 са леглата, които могат да приемат пациенти в София, но това е числото без резервните легла. Във ВМА капацитетът е почти запълнен. Активно се запълват леглата и в „Пирогов“, и в Александровска болница“, обясни Мутафчийски.

По думите му  разкриването на новата сграда на Инфекциозна болница е облекчило ситуацията в столицата, подчерта ген. Мутафчийски.