Вирусът е тук, за да остане – изводът е на преподаватели от Харвардския университет. Те правят прогноза по години как ще живеем с COVID-19. Категорични са за едно – трябва да се подобрят възможностите на болниците и трябва да има ефективни мерки за тестване и следене.

В доклада си от 14 април те прогнозират, че след настоящата пандемия, е вероятно инфекцията да избухва периодично, особено в зимните сезони. Това е най-вероятният сценарий, ако се окаже, че не развиваме продължителен имунитет и именно такова е положението с по-леките коронавируси, които познаваме добре.

От доклада се разбира, че не можем да разчитаме жегата и слънчевата светлина през лятото да спрат заразата. Отправя се и предупреждение – драконовски, но нетрайни мерки за дистанциране създават огромен риск от нов голям пик на болните. В случая особено опасно е това да съвпадне с епидемия от сезонен грип, която би натоварила здравните системи допълнително.

Може да се наложи мерките за дистанция да се въвеждат периодично до 2022 г. До такъв сценарий ще се стигне, ако не се увеличи капацитетът на интензивните отделения и не се намерят лекарство и ваксина – а очаквания са, че на фармацевтичната индустрия ще са ѝ нужни месеци за резултат.

Поне до 2024 г. трябва да наблюдаваме този коронавирус, съветват авторите от „Харвард“. Случаи на заразявания според тях ще има дотогава – и то ако все пак се докаже, че развиваме имунитет с поне средна продължителност.