Партиите са скептични за това, че даденото им от президента Румен Радев време ще им помогне да премахнат всички „червени линии" помежду си и да направят правителство. Според заявките до момента шансовете на първия мандат на ГЕРБ-СДС са малки, а „Продължаваме промяната" може да рискуват с кабинет на малцинството с „Демократична България" с втория мандат.

На консултациите с ДБ днес президентът даде заявка за нови избори напролет

 

БСП видяха в днешните разговори агресивно поведение от страна на държавния глава. Корнелия Нинова предупреди, че ако партиите не направят правителство, то „вървим все повече към президентска република“.

„Най-удачният вариант за България е да има редовно правителство. Последното нещо, на което се надяваме да не е така е това разтакаване по темата „даване на мандати“ да не позволи на хартиената бюлетина да преодолее и евентуално президентско вето“, каза Даниел Лорер от „Продължаваме промяната".  

„Отношението на президента към партиите, които го издигнахме и подкрепихме, вече показателно е война и с нас, и с ПП, и с ДБ. Това не е добре за страната. Президентът би трябвало да е обединител, успокоител на нацията. Напротив той внася още повече разделителни линии“, коментира Корнелия Нинова, председател на БСП

„Вместо да гледаме сериала „Ужаси без край“ – по-добре да сложим ужасен край на това, което виждаме в момента. Правителство няма как да бъде съставено в рамките на този парламент, дори и да бъде съставено, то няма да бъде жизненоспособно“, смята Костадин Костадинов, лидер на „Възраждане“.

Пред bTV от Български възход заявиха, че на разговорите с президента ще кажат каква е визията им за управление на страната.

Останалите сили в парламента - ГЕРБ-СДС и ДПС запазиха мълчание за това как оценяват шансовете за редовен кабинет и не казаха дали се стягат за предизборна кампания през зимата.