„Ако президентът реши третият мандат да дойде при нас, имаме план. Започваме диалог с всяка една от парламентарно представените партии. Ще започнем не от най-голямата партия, а от по-малките –  първа ще е „Демократична България“. Това каза в интервю за предаването „120 минути“ лидерът на „Български възход“ и бивш служебен министър Стефан Янев.

Партията на Янев е най-малкото в 48-ото Народно събрание – с 12 депутати. Има спекулации, че ако с първия и втория мандат не може да бъде съставено редовно правителство, президентът Румен Радев ще връчи третия мандат на „Български възход“.

„Преди да стигнем в конкретика какво би могло да се случи в третия мандат, хубаво е да изчакаме какво ще се случи в първия и втория мандат, както е по Конституция. В този смисъл добрата новина е, че все пак разговорите започнаха, има някакъв диалог между партиите“, уточни Янев.

По думите му неговата партия е била първата, която е предложила такъв диалог, като е провела предизборната си кампания без посочване на врагове.

Лидерът на „Български възход“ обясни, че стремежът ще е да се направи коалиция от 160 плюс депутати и уточни, че това може да е коалиция за определен период от време. Важни ще бъдат не министрите, а програмата, която ще бъде предложена, и за какъв период ще бъде изпълнена, допълни той.

Гледайте цялото интервю във видеото!