Започва кампанията по кандидатстване в гимназии. Над 60 хил. седмокласници от днес посочват къде искат да продължат образованието си.

За първи път процесът ще е електронен. Учениците могат да избират от 2500 професионални и профилирани паралелки. Няма ограничения на броя на желанията.

Снимка: btvnovinite.bg

Всяка паралелка в училището има отделен код, който се вписва в заявлението. След първо класиране учениците задължително трябва са се явят в училището, където са приети – за да се запишат или да подадат молба за второ класиране. Иначе отпадат от надпреварата.

Може да пренаредят желанията си на трето класиране. В него ще бъдат включени само паралелките със свободни места.

За тези, които не са сигурни какъв избор да направят – училищата гнезда ще съдействат. Такова е столичното 29 СОУ. Родителите ще бъдат консултирани от учители, а след това заедно с тях ще попълва онлайн заявленията за кандидатстване.

Снимка: btvnovinite.bg

„Тази година системата е направена така, че подсказва на всяка стъпка какво следва. Най-важното, което трябва да направят родителите е да изберат най-желаното училище и паралелка и как да подредят своите желания”, посочи Ваня Станчева, РУО, София-град.

Преподавателят Надя Петрова уточни, че системата е лесна за използване и допълни, че заявления през нея се подават само веднъж. „Много е важно да избират своите желания според по-големия брой точки”, допълни тя.

Резултатите от първо класиране ще бъдат ясни до 11 юли.