Започва кампанията по кандидатстване в гимназиите.  Тази сряда над 60 хиляди ученици и техните родители трябва да заявят къде искат да продължи образованието на децата. За първи път процесът ще е само електронен.

В така наречените училищни гнезда родителите заедно с учениците може да получат помощ при попълване на заявлението. Първо с консултация, а после заедно със служители на училището имат възможност да попълнят електронното заявление в компютърен кабинет като този.

Магдалена Пенева е гимназиален учител в 51-во училище и очаква с нетърпение новите осмокласници наесен. Преди това като майка на седмокласник ще премине през електронното кандидатстване за първи път.

Снимка: btvnovinite.bg

„Дали ще го подадеш сам, или ще отидеш в училищното гнездо, няма особена разлика. Важно е да знаеш какви са ти желанията и как да си ги подредиш”, смята Магдалена.

Кандидат-гимназистите може да избират от 2500 паралелки и няма ограничения на желанията. За всяка паралелка в училището има различен код и се кандидатства отделно.

Снимка: btvnovinite.bg

Електронната система позволява да се правят корекции в заявлението. Но след финализирането на процеса няма връщане назад. Всички училища са инструктирани как да съдействат при нужда на седмокласниците си.

Снимка: btvnovinite.bg

„В училищните гнезда, обаче, след като бъде въведено заявлението, ще бъде разпечатано и родителят ще положи подпис. Единият екземпляр ще остане в училищното гнездо, другият би могъл да си го вземе родителят”, обяснява Ваня Станчева от РУО - София-град.

Експертите препоръчват на децата да подредят най-желаните училища най-напред, дори балът им да е по-нисък.

След обявяване на първо класиране задължително трябва учениците да се явят в училището, където са класирани. Там трябва да се запишат или да подадат молба за второ класиране. Иначе отпадат от надпреварата.

Системата се активира в полунощ. Родителите може да започнат да попълват заявленията веднага. А за тези, които не са сигурни - училищните гнезда отварят в 8:00 ч.