Трагедията в пазарджишкото с. Мокрище, където домашен питбул уби тригодишно дете, разтърси обществото, но и породи взаимни обвинения между роднини и собственици.

Кучето от породата, смятана за опасна, е собственост на лелята на детето. Животното е било вързано в двора с дебел синджир и според стопаните и съседите досега не е проявявало агресия.

То обаче е гледано в лоши условия, няма чип, ваксини, документи. Било е недохранено и това е сред вероятните причини за нападението.

Срещу собственика му се води досъдебно производство за немарливо отглеждане на животно и го заплашват 5 години затвор.

Снимка: bTV

Вчера по обяд тригодишният Тошко отишъл в дома на леля си, както правел често, и поседял при нея и бебето ѝ. В един момент казал, че отива до тоалетна и излязъл на двора. Повече не се върнал. След 15-ина минути лелята излязла да го търси – у баба му и на улицата, но не го намерила. Едва по-късно открила тялото му при кучето. Задържани за случая са трима души – лелята, нейният съпруг и бащата на детето. Майката работи в Германия и се е прибрала днес сутринта.

Вижте във видеото разказа на бабата Ани Димитрова за фаталния ден:

Оказва се, че Тошко често се движел сам. И друг път е ходил при кучето.

Заради трагедията избухна напрежение между съседи и роднини, които винят бабата и бащата, че не са полагали достатъчно грижи.

Това дете е без надзор, бабата въобще не го е гледала. Как може тригодишно дете да ходи само по улиците без надзор?, възмути се Ангел Рашев – братът на задържания собственик на кучето. Майката е в Германия, дядото е на работа, бабата къде е била?, попита мъжът.

Снимка: bTV

Кучето не беше агресивно. Отговорността за това дете носят майката и бащата, не невинни хора. Трябва да се търси отговорността на родителя, каза съсед.

Хора разказват, че това дете е скитосвало и по центъра, което е на 2 километра. Кучето не беше агресивно, не е използвано за боеве, каза друг съсед.

Снимка: bTV

Кучето все още е в двора, вързано. Според Петко Митев, директор на ОД по безопасност на храните, не е опасно то да остане там. Трудно е да се каже какво е отключило агресия, предстои да се извършат следствени действия по отношение на неговата агресивност и ще се реши съдбата му, каза Митев.

Вижте повече във видеото:

Вината за този ужасен инцидент е в нас, хората, коментира директорът на фондация „Четири лапи“ Марина Иванова. Да има животно, вързано на верига в един двор, не е негов личен избор. За съжаление, хората доста често подхождат безотговорно към вземането на домашен любимец и в по-голямата си част в селата тези кучета не се отглеждат като домашни любимци, а просто като най-евтината възможна аларма, работата му е да охранява двора, посочи тя.

По думите ѝ породата няма толкова значение, дори да е безпородно животното, може да прояви агресия, ако не се отглежда при подходящи условия. Отговорните трябва да сме ние, хората. Не може да искаме от кучето да проявява съзнание, посочи Иванова.