При специализирана спецакция в София ГДБОП задържа четирима души за изработване на скимингустройства, монтирането им по банкомати и неправомерно теглене на парични средства.

Двама от арестуваните са братя, които живеят в Нови Хан, информира МВР.

Снимка: МВР

Разследването е започнало след сигнал от чужбина. Единият от участниците е съден през 2015 г. във Виетнам за скимиране на банкови карти, вторият е задържан през 2017 г. в Чили за неправомерно теглене на средства и е излежал ефективна присъда, третият е задържан за същото в Талин, Естония, съобщи говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева. 

От държавното обвинение уточниха, че ролите в групата са били разпределени. Един от тях е изработвал самите сканиращи устройства, а другите са набирали и обучавали мулета, които да теглят парите.

Снимка: МВР

Самото теглене е ставало в страни като Индонезия, Бали, Тайланд, Перу, където банкоматите не са осигурени с ЧИП и ПИН система.

Финансовите постъпления се връщали в България на малки суми. Мулетата, след като теглели средствата, ги превеждали чрез системите за бързо разплащане на имената на роднини на членовете на престъпната група.

Скимиращата техника се е пращала по шофьори на транспортни компании или спедиторски фирми и била най-вече за страни от Европейския съюз.

В рамките на операцията са претърсени 7 адреса и 3 автомобила, установени са две помещения, в които се е изработвала необходимата за обирите техника.

Разследващите са иззели външни харддискове, флаш памети, мемори карти и други устройства, предназначени за изготвянето на скимиращи устройства, част от които бивали поставяни в самия слот на банкоматите, като по този начин те ставали незабележими, уточни прокурор Милева.

„Работихме усилено почти две години, защото целта ни не беше да задържим мулетата, а да стигнем до организаторите и лицата, които реално изработват устройствата”, каза прокурор Милева и  допълни, че групи от такъв характер са много конспиративни и трудно се стига до тях - липсват телефони, пазят се от контакти.

Снимка: МВР

На четиримата членове на групата са повдигнати обвинения и са им наложени мерки „парична гаранция“.