След репортаж на bTV уволняват медиците от УМБАЛ-Стара Загора заради случая с родилката, която не бе хоспитализирана в три лечебни заведения в Ямбол и Стара Загора.

Това става ясно от официалната позиция на лечебното заведение, информира кореспондентът на bTV в региона.

Бременната жена търси болница в няколко града, преди да роди здраво бебе в Бургас.

В УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ е извършена вътрешна проверка. Тя е установила, че акушер-гинеколог и акушерка са направили преглед на пациентката и не са установили родилна дейност.

На жената е разяснено, че не се налага спешно приемане, пише в позиция на болницата.

Предложено й е хоспитализиране при необходимост в избрана от нея болница или да постъпи в Клиниката по акушерство и гинекология на здравното заведение, но след края на раждане на друга родилка, което се случвало в момента. Жената не е заявила намеренията си, пише ръководството на болницата.

Независимо от това медиците, които са извършили прегледа на бременната жена и нейното здравно обслужване, са освободени от работа поради неизпълнение на задълженията си, уточниха от ръководството на болницата.

В другата болница - ямболската, се оказа, че са имали задължението да информират лечебните заведения в съседните области, че затварят АГ-отделението си, но не са го направили.

На 10 декември, заради затвореното АГ отделение родилка от Ямбол тръгва за Стара Загора, където според близките й, са и отказали прием в две болници.

В другата болница - "Тракия", също имаше проверка и уволнени.

След близо седем часа път жената роди здраво момченце в болница в Бургас.