Родилка беше върната от три болници заради пандемията. Часове, преди да роди, жената и близките й обикаляли лечебните заведения в Ямбол и Стара Загора, но безрезултатно. Накрая детето се ражда в Бургас след 7 часа по пътищата.

10 декември, в ранните часове на нощта, свекърът на жената, родила второто му внуче, потегля да търси медицинска помощ с отговорност за два живото. В дъжд и буря започва обикалянето на болници.

В Ямбол се оказва, че АГ отделението не работи заради заразени медици. Според позицията на болницата е трябвало наблюдаващите лекари да уведомят родилките.

Свекърът и свекървата на жената споделиха, че не са знаели и никой не им е казал.

Лекарят, който наблюдава бременността, ги насочва към Стара Загора или Бургас.

Така Кръстьо отпътува към Стара Загора, докато синът му гледа по-големия внук.

След час са пред Университетската болница в града, където преглеждат и връщат родилката.

Охраната казва да изчакат до сутринта, когато ще има лекар, за да прецени да приеме ли родилката, защото болницата е препълнена.

Преди това обикалят дълго лечебното заведение, за да търсят АГ отделението, споделя свекърът.

"Върху мен бяха два човешки живота, когато ме изпратиха да пътувам за Бургас. Навън беше дъжд и буря, а ние пътуваме по магистралата 200 км. Изплашихме се. Най-вече аз, защото настоявах да имат второ дете", споделя Кръстьо.

Щастливата развръзка следва в болницата в Бургас. Веднага ги приемат и жената ражда здраво бебе. Направен й е и тест за коронавирус.

Роднините няма да търсят правата си по съдебен път, но призоваха лечебните заведения да преосмислят начина на прием и работа с пациенти.

"Ние имахме щастието при нас всичко да се развие по най-добрия начин. Може следващото момиче да няма тази възможност, тук става дума за два човешки живота", каза Светла Овчарова, баба на бебето. 

От болницата в Ямбол изпратиха позиция, в която казват, че пациентите е трябвало да бъдат уведомени, че отделението не работи.

От Стара Загора пък заявиха, че приемат родилки от Ямбол само при неотложно състояние и вече започнало раждане. От болница „Тракия“ започнаха проверка по случая. Служителят, върнал жената, вече е освободен.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!