Вълна от съпричастност след репортаж на bTV. След като българче, изоставено в Украйна, беше върнато у нас, наши зрители искат да го осиновят или да станат приемни родители.

За съдбата на усмихнатото дете ви разказахме вчера. Историята на детето предизвика вълна от съпричастност и желание момиченцето да бъде осиновено възможно най-скоро. 

Освен до редакцията ни, много писма и обаждания са получени и в центъра от семеен тип в Русе, където детето е настанено. 

“От вчера след излъчване на репортажа телефонът буквално прегря. Обаждат се много хора с желание да вземат детето в семейството си или да го осиновят”, каза Милена Неделчева, директор Обединени детски услуги "Слънчо".

За да се стигне до осиновяване, трябва да се мине през определени стъпки. 

“Първата е проучване на биологичното семейство, на разширения семеен кръг”, каза Неделчева.

Ако никой от този "кръг" не го иска, ще започне и процедурата по осиновяване. На този етап на момиченцето предстоят множество прегледи при специалисти.  

“Детето се адаптира много добре. Усмихнато е, едно малко слънчице. Сега предстои да се изясни социалния статус на детето и здравословното му състояние. Тъй като детето е родено силно недоносен, след като се изясни здравословния статус на детето, тогава ще се пристъпи към извеждане на детето в приемно семейство”, уточни Неделчева. 

Такива родители ще се изберат сред утвърдените професионални семейства според нуждите и възрастта на момиченцето.