Част от децата, които вчера бяха изведени от родителите си заради слухове, че социалните ще ги вземат, днес се върнаха в класните стаи в две сливенски училища.

Премиерът Борисов обяви пред bTV тази сутрин, че нито има стратегия, нито решение, нито план да бъдат отнемани деца от родителите им.

В Сливен някои от родителите се извиниха на учителите, че са се поддали на слухове, но други оставиха децата си в къщи.

Екипи от инспектората, учители и пастори започват обиколки по къщите, за да разяснят ситуацията. В училищата родителите бяха посрещнати от учителите и представители на регионалния инспекторат, които ги успокояваха и уверяваха, че децата им са в сигурни ръце.

От социалното и просветното министерство още вчера опровергаха слуховете.

Министърът на образованието Красимир Вълчев обяви днес, че децата вече са започнали да се връщат в час, като разговорите с родителите продължават. Той отново напомни, че паниката е започнала заради видеоклипове. Училищата са инструктирани да очакват още такива провокации.

„Определено някой се е изкушил и политически да използва това. В основата са групите за стратегията на детето. Несъществуващата стратегия. Очевидно може срещу нещо несъществуващо да се получи истерия. Кой щял да товари децата в автобуса, колко пари са взети от Норвегия, кой стои пред автобуса. Става въпрос за груба манипулация и дезинформация и злоупотреба със страховете на родителите”, коментира Вълчев.

Засега учителите са инструктирани да не пишат отсъствия през следващите 1-2 дни, защото по думите на просветния министър родителите и най-вече децата са потърпевши.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!