Отново сигнали за бетон на плажа. Месец след поредицата от проверки, глоби и актове, дейностите на плаж „Смокиня“ продължават.

Бетонните блокчета или бетонни пети, както ги наричат, ще бъдат вкопани в пясъка и върху тях ще бъде поставена метална рамка, а върху нея дървена конструкция. Макар да не се излива директно бетон на плажната ивица, строителните материали предизвикаха вълна от недоволство сред местните и в социалните мрежи. Според хората това е пореден опит да се заобиколят закона и забраните.

Миналото лято плаж „Смокиня“ изглеждаше така, но тази пролет плажните заведения бяха съборени. Сега строителна бригада поставя стабилна основа.

"Имаше заведение старо и в момента е премахнато и полагаме основите да го строим наново. Това е по проект, за да не изгнива дървото, правим желязна конструкция отдолу", обясни строителният работник Ясен Сайков.

Металната конструкция е положена направо върху пясъка. Съседното заведение обаче ще бъде с бетонни блокчета. Преди месец след обществено недоволство, че багер разкопава защитените дюни, дейността беше спряна, а концесионерът глобен, не заради дюните, а защото новата схема не била съгласувана.

По непотвърдена информация, в министерството е постъпило искане за нощно заведение за 2500 души.

"Няма да се гради нощно заведение, няма да се изгражда „Бедрум“ или „Какао“ или каквото и да е друго. Изгражда се луксозен бийч бар с луксозен ресторант, също работно време 23 ч.", обясни концесионерът на плажа Иван Алексив.

Къмпингуващият Атанас Мерджанов е поискал официална информация от министерството какво ще се строи.

- Последно получих новата схема, която е одобрена. В нея виждам 2 петна на заведения, които смятам, че ще бъдат обединени в едно.
- Но такова голямо заведение, за което имаше опасения?
- Не виждам, не. Но много е важно пред къмпинга да има свободни зони, защото хората, които са на къмпинга те си ходят с чадъри, миналата година нямаше място и бяхме един върху друг.

Схемата е заверена в Министерство на туризма на 10 май, ден преди правителството да се смени, а в социалните мрежи хората пишат иронично: "Индиректното бетониране на плажовете е по-екологично и хуманно". 

Служебният министър на туризма тепърва ще се запознава със случая и вече е разпоредена проверка. От екоинспектората казаха, че схемата на преместваемите обекти е съгласувана, като местоположение, за да не засегне пясъчните дюни, а дали е строителство преценява община Созопол.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!