От Еконспекцията в Бургас съобщиха, че след заснемане с GPS са установили, че не са засегнати пясъчни дюни на плаж „Смокиня“.

През почивните дни тежкотоварни машини са заравнявали и разчиствали стари преместваеми обекти, за което сигнализираха жители на Созопол. Според тях има нарушение на защитените дюни.

„Установи се, че в два полигона се извършват дейности по подготовка за поставяне на преместваеми обекти. Местоположението на бъдещите преместваеми обекти е обозначено на терен с колчета. След заснемане с GPS се установи, че не се засягат обекти по чл. 6, ал. 4, т. 4 от Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (пясъчни дюни) със забрана за разполагане на обекти и съоръжения“, пише в становището на РИОСВ-Бургас.

Концесионерът твърдеше, че не е нарушил дюните, а е премахнал заведения, вкопани в пясъка до тях.

От екоинспекцията уточниха, че новата схема за разполагане на преместваеми обекти и съоръжения на плажа не е внесена за съгласувана с РИОСВ-Бургас.

Дадено е предписание на фирмата концесионер на морския плаж да преустанови всякакви действия до съгласуване на схемата за разполагане на обектите и съоръжения с екоинспекцията.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!