Властта излезе с ново обещание да вдигне заплатите на медицинските специалисти. 200 милиона лева повече за болнична помощ, през бюджета на Здравната каса, ще бъдат заложени за догодина. Уверението дойде на фона на пореден национален протест пред Министерския съвет.

Снимка: Ладислав Цветков

Според министъра на здравеопазването три четвърти от обещаните 200 милиона лева, ще отидат за по-високи заплати на медиците.

Преди дни bTV разкри, че вместо обещаните от премиера до 50 милиона за скок на заплатите през април, сумата е намалена на 6 милиона лева.

След като стана ясно, че отпуснатите от правителството 50 милиона всъщност са значително по-малко, медиците излязоха на национален протест за пореден път.

Това доведе до извънредна среща между властта и синдикатите.  Така дойдe новината, че 200 милиона лева ще влязат в сектора през бюджета на Здравната каса за 2020 година.

Снимка: btvnovinite.bg

Преди новината за обещаните средства протестиращите поискаха по-високи възнаграждения - 900 лева минимална стартова заплата за професионалистите по здравни грижи,  работещи в общинските болници и 950 за тези, които работят в университетските.

Снимка: btvnovinite.bg

На протеста под прозорците на властта медицинските сестри подчертаха, че по-високите заплати все още са само обещание.

На протеста присъстваха и студенти. Едва второкурсничка, Айсел Юзеирова вече е разочарована заради проблемите в сектора.

Снимка: btvnovinite.bg

„Мен не ме стимулира това да уча, ако един ден като работя взимам минимална заплата”, казва Айсел.

Докато отвън протестираха, властта и синдикатите се събраха в опит да решат проблемите в сектора. Така дойде новината, за допълнителните милиони, които щели да влязат в здравеопазването през увеличение на клиничните пътеки.

Снимка: btvnovinite.bg

„След като няма да имаме увеличение на обема дейност, цената би трябвало преобладаващо да отиде за увеличаване на разходите за персонал. Не искам да фиксирам в момента някакви проценти, но минимум 3/4 от тази сума ще отиде за разходи за персонал”, каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Снимка: btvnovinite.bg

„Това трябва да стане в новия рамков договор, за което трябва да бъдат убедени и лекарския съюз”, каза синдикалният лидер Пламен Димитров.

От лекарския съюз приветстват идеята парите в сектора да дойдат от по-добре финансирани клинични пътеки.

Снимка: btvnovinite.bg

„Това всъщност ще бъде механизмът, по който ще останат повече пари за заплати”, каза проф. Габровски от БЛС.

Медиците обаче останаха скептични, а някои от протестиращите заявиха, че не вярвяат как от касата парите ще стигнат до тях.

Със заложеното увеличение за медицинските сестри в училищното и в детското здравеопазване обаче заплатите им отново няма да достигнат записаното в колективния трудов договор, предупреждават синдикатите.

От Здравната каса заявиха, че все още не е ясно дали парите ще дойдат от увеличение на бюджета на касата, или от вече поисканите от тях повече средства за следващата година.

А пред здравното министерство протестираха и сестрите, които се разграничиха от недоволството на КНСБ. Те разпънаха палатки пред ведомството и поискаха среща с министър Кирил Ананиев.

За недоволството на медицинските сестри, за местния вот и за избора на нов главен прокурор - утре премиерът Бойко Борисов ще бъде гост в предаването „Тази сутрин".

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!