Днес се провежда поредният протест на специалистите по здравни грижи. Той е организиран от КНСБ и е подкрепен от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

Исканията отново са за достойно заплащане на медиците.

Разследване на bTV разкри миналата седмица, че вместо обещаните от правителството до 50 млн. лв. за увеличаване на възнагражденията са отпуснати само 6 млн. лв.

Институцията Министерство на здравеопазването и здравният министър си позволиха да дадат обещание, което нямаше как да бъде изпълнено, коментира в предаването „Тази сутрин” д-р Таня Андреева, бивш министър на здравеопазването.

Тя напомни, че много експерти са сигнализирали още през юни, че няма как министърът да раздаде заплати на медицинските сестри и на лекарите, защото болниците получават пари за дейност.

„Тези много милиони са дадени, но по друга схема – не пряка през министерството, тъй като МЗ няма правата да раздаде такива пари. Затова се е минало на вариант тези пари да дойдат от резерва на Здравната каса. Другият механизъм щеше да бъде незаконен и щяха да следват санкции от него”, каза д-р Спас Спасков, бивш директор на „Пирогов”.

Той уточни, че парите са отпуснати на база завишени стойности на клиничните пътеки и по този начин се увеличава прихода за една и съща работа. „Но все пак трябва да се извърши работа. Мина времето, в което пари се даваха, сега трябва да се заработват”, допълни д-р Спасков.

Вижте повече във видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!