„Ако парите за заплати на медицинските работници не са заложени в бюджета след две седмици, хората отново ще излязат на протест”, заяви профсъюзният лидер Пламен Димитров в студиото на „Лице в Лице”. 

„Неразборията с парите” бе причина за националния протест на медицинските специалисти този понеделник, категоричен е Димитров. 

Снимка: btvnovinite.bg

Медицинските специалисти излязоха на национален протест. Те бяха подкрепени от КНСБ. Здравният министър Ананиев им обеща, че "над 200 милиона лева ще отидат за болнична помощ, а значителна част от тях ще отидат за увеличение на заплати".

„Не мога да гарантирам, че обещаните сега пари ще бъдат дадени”, заяви синдикалният лидер, но отбеляза, че именно затова протеста бе организиран днес, докато се обсъжда бюджета за следващата година и много бързо ще стане ясно дали те ще бъдат заложени в него или не. 

„Всички очакваме да видим къде са отишли тези пари”, които здравният министър Кирил Ананиев каза, че са отпуснати на болниците чрез НЗОК. 

Пламен Димитров заяви, че още ноември миналата година са били договорени пари за медицинските сестри и сключването на колективни трудови договори в болничните заведения. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Така че ако някой пита какво правят синдикатите – обикаляме по градове и преговаряме с местните ръководства на болниците. 229 колективни трудови договори са наложени досега”, разкри Димитров. 

Това са проблемни трупани с години и не могат да се разрешат толкова бързо, смята синдикалния лидер. 

Голям успех е, че Българският лекарски съюз се съгласи парите за заплати на медицинските работници да бъдат заложени в Националния рамков договор, а така се намалява вероятността обещанието да не бъде спазено, отбеляза президентът на КНСБ. 

Снимка: btvnovinite.bg

В сектора има още много проблеми като заплащането на нощния и извънредния труд, които трябва да бъдат решени, смята Димитров. 

„В България изчезна 8-часовият работен ден заради т. нар. Сумирано изчисляване на работното време, което е причина за проблемите с нощния и извънредния труд”, заяви Пламен Димитров.