Централизирано увеличаване на заплати на медицински сестри по заповед отгоре не може да стане, защото моделът на финансиране у нас е съвършено друг. Това можеше да се случи преди 32 г., когато имахме щатна таблица - когато всеки получаваше заплата според това не какво е направил, а какъв щат има и бюджет имаше за всяка болница.

Това обясни в предаването "120 минути" проф. Григор Димитров, експерт по проблемите на пенсионното и здравното осигуряване и член на Надзорния съвет на НЗОК.

"България е държавата, която най-малко отделя публични средства за здравеопазване – само 4,4% от БВП. Германия, например, отделя 14%. Там средната осигурителна вноска е около 3800 евро, а у нас - 20-25 евро. Стремим се към холандския модел, но там 12 години са правили реформата. Всички правителства са имали една определена цел и в годините са надграждали”, коментира проф. Димитров.

В България обаче всяко правителство решава да прави нова политика.

"Нормално ли е за 19 години НЗОК да има 19 управителя? Нормално ли е за 10 години да има седем министри на здравеопазването? Нормално ли е единият министър да закрива болници, а другият – да открива? Отговорът е - липсва на политика”, на мнение е експертът.

По думите му решаването на проблемите в здравеопазването не може да стане с решение на една партия, а с една доктрина на държавата за 10-15 г. По този начин, което и правителство да дойде на власт, да следва една цел и да надгражда направеното от предишното управление.

Според проф. Григор Димитров системата не трябва да се променя, а да се изгради наново.

"Ние си внушаваме, че ако увеличим цените на клиничните пътеки на общинските болници, тяхното положение ще се оправи. Това няма да стане по две причини. Първата – години наред в тях е нямало инвестиции. Втората – там живеят стари и бедни хора, които се нуждаят от първична помощ. Те имат нужда от закрилата на държавата, което е социална политика. Трябва да има социални буфери, които да служат за това да не се закриват болници. Друг е въпросът, че много от тях могат да се преструктурират”, обясни още експертът.

Той посочи и друг сериозен  проблем в здравеопазването - морално-етичните деформации.

"Доверието между лекар и пациент се наруши, отношенията вътре в съсловието са нарушени. Има измислена конкуренция, която е силно деформирана. Някои помислиха, че внасяйки пазарни механизми в системата на здравеопазването, то ще стане по-добро. Да, би могло, но те трябва да бъдат силно регулирани от държавата”, каза проф. Григор Димитров.