Работата на медицинската сестра е много и нископлатена. Това каза в предаването „120 минути” главната сестра на столичната болница по Белодробни заболявания – Веселина Ганчева. По думите ѝ положението е най-критично в провинцията, където медицинският персонал не може да си плати тока.

Ганчева заяви, че диапазонът между най-ниската и най-високата заплата за професията е широк – от 600 лв. до 1200 лв.

„В провинцията положението е отчайващо. Хората няма с какво да си платят тока. За да може една медицинска сестра да изкара около 1200 лв., тя трябва да работи на две или три места”, заяви тя.

Тя разказа, че над 25 години работи като медицинска сестра, а професията се предава през поколенията в семейството ѝ. Сестра Ганчева допълни, че отливът от професията продължава и всеки ден нови медицински специалисти заминават за чужбина.

„Ние оставаме все по-малко, все по-трудно ни е да връзваме графиците. За съжаление никой не осъзнава колко сме ударили дъното. Ние с 4-5 човека въртим месечен график, което е абсурдно”, заяви медицинската сестра.

По думите ѝ повечето медицински сестри, заминали за чужбина, работят в старчески домове, но получават по-добро възнаграждение.

„Цялата система е сбъркана, както клиничните пътеки, така и лимитите. Здравната система е порочна, Една болница има лимит от 500 хил. лв., тя трябва да генерира толкова клинични пътеки за месеца, че да си изкара тези пари. Лятото обаче няма толкова болни и се приемат хора със сополи, ние сме престъпници”, посочи медицинската сестра.

След като стана ясно, че въпреки обещанията заплатите на медицинските сестри не са увеличавани, здравни работници от цялата страна излизат на национален протест в центъра на София утре.