Властта се събра за обяснение за парите на медицинските сестри. Тази седмица по bTV ви разказахме как 50-е милиона лева, обещани за увеличение за заплатите им, всъщност са намалени на 6 милиона.

Премиерът събра на спешна среща здравния министър Кирил Ананиев, шефа на Здравната каса д-р Дечо Дечев и члена на надзора професор Григор Димитров  на Дондуков 1.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев беше категоричен, че няма причина да подава оставка от здравния ресор. Той обясни механизма, по който държавата е дала не 6, а близо 86 милиона лева. 

След срещата управителят на касата обясни, че по искане на лекарския съюз са увеличени цените на клиничните пътеки и съответно отделени 50 милиона лева от резерва. Състоянието на бюджета на касата го позволявало. Решението е съгласувано с министерството.

Снимка: btvnovinite.bg

"По-скоро случайно възможностите на бюджета за увеличаване на цените на клиничните пътеки съвпаднаха с цифрата, която беше обявена на срещата, а именно, че за достигане на средна основна заплата на сестра 950 лв. би трябвало да се получи такава седна основна заплата, увеличавайки цени около 50 милиона лева на медицински дейности", обясни управителят на НЗОК. 

"Оставка се дава тогава, когато човек е сбъркал нещо или не е изпълнил нещо, предвидено му по закон. Аз съм убеден и считам, че такова нещо не съм допуснал, така че няма основание да си подавам оставката", категоричен беше здравният министър Кирил Ананиев. 

Министърът твърди, че в бюджета за догодина се предвиждат повече средства за здраве и че в клиничните пътеки ще бъде остойностен и труда на персонала, което ще позволи повишение на заплати.