Превозвачите в туризма и туроператорите излязоха на протест пред Министерски съвет.

От Националното сдружение „Случаен превоз“, които са организатори на недоволствата, твърдят, че не могат да се възползват от финансовите мерки, които държавата определи за справяне с последиците от пандемията.

Снимка: Ладислав Цветков, bTV

Те поискаха безлихвени кредити и безвъзмездна помощ от евросредства. Това е втори протест в рамките на месец. Превозвачи от 5 града се събраха на жълтите павета в столицата.

Димитър Иванов е превозвач и туроператор от Монтана. Има десет автобуса. Само за един плаща 6 хил. лв. лизинг. Той заяви, че всички спестявания е ликвидирал, за да задържи шофьорите.

Той използва мярката 60:40, но въпреки това част от хората му  напуснали, а превози - няма. „Една трета от колегите фалираха или пък им избягаха шофьорите, отидоха тираджии, отидоха в градския транспорт“, разказа той.

Снимка: Емил Митев

Според Национално сдружение „Случаен превоз“ финансовите мерки не работят. Грантовете пък били мираж.

„В българскта икономика са налети от ЕК 750 милиона евро под формата на одобрени от държавата мерки. Държавата всъщност ги прави невъзможни с условията, които поставя. Аз съм пробвала от 3 банки да поискам кредит. Екскурзовод съм, самоосигуряващо се лице, със всички платени данъци. Не мога да докажа спряна дейност“, подчерта Радка Мандилова.

Транспортният бранш се раздели - докато едни протестираха, други обсъждаха проблемите в бранша с властта. Председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова обясни, че транспортният бранш у нас е съставен от 1400 лицензирани фирми. Според нея в днешния протест са се включили не повече от 100.

Снимка: Ладислав Цветков, bTV

А ресорните министри отговориха на недоволството с конкретни мерки и нова акция за борба със сивия сектор.

„Мярката 60:40 да стане образно 80:20 за сектор туризъм. Направени са постъпки да стане това с Европейската комисия, така че максимално целево да бъде подпомогнат секторът“, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова.

Снимка: Ладислав Цветков, bTV

А социалният министър Деница Сачева заяви, че хора, които са регистрирани като безработни в бюрата по труда, да могат да бъдат наемани в сектор туризъм и да получават 610 лв. минимална работна заплата, а осигуровките да бъдат за сметка на работодателя.

Премиерът заяви, че държавата прави каквото може. И даде съвет на бранша да рекламира родния туризъм.

Снимка: Ладислав Цветков, bTV

Транспортният министър Росен Желязков обяви, че започват и масови проверки на граничните пунктове на превозвачи за наличие на лицензи, като целта е да се пребори сивият сектор.

Снимка: БГНЕС

Към протеста на екскурзоводите и превозвачите в туристическия сектор се присъединиха и таксиметрови шофьори от цялата страна

А автобусите ще продължат да се движат с протестните лозунги.