Протестиращите автобусни превозвачи в туризма затвориха пл. "Александър I" и бул. "Цар Освободител“ между бул. „Раковски“ и сградата на Министерски съвет в София.

Исканията им са за адекватни финансови мерки за справяне с последиците от пандемията,  защото сегашните са неадекватни и не вършат работа за бранша.

Снимка: Емил Митев

Около 120 автобуса се очакват да се включат в протеста по думите на Радка Мандилова, една от неговите организатори.

Протестът ще се проведе на Софийското ларго от 10:00 до 11:00 ч. , като превозните средства ще бъдат паркирани на пл. "Александър I" до БНБ. След 11:00 ч. автобусната колона ще се изтегли бавно покрай Министерски съвет с надути клаксони.

Снимка: Емил Митев

Така заетите в туризма ще алармират правителството, че търпението им е изчерпано, а доверието – изгубено, след месеците финансова агония, предупредиха организаторите от Национално сдружение "Случаен превоз".

По думите на Мандилова протестът е мирен и превозвачите нямат намерение да  блокират движението в столицата.

Предишният протест и срещата с транспортния министър не са дали очакваните резултати, категорични са протестиращите.

"Исканията ни са чисто икономически. Искаме нисколихвени заеми и грантови схеми, за да се вдигнем на крака след кризата", заяви Мандилова.

Според нея средствата са налице, 750 милиона са отпуснати от ЕС, но държавата ги блокира. Протестиращите са писали до ЕК и имат нейното становище.

Мярката 60/40 не работи за този сектор, където заетостта е сезонна, "ние нямаме 40%, които да дадем", защото в момента нямаме никакви приходи, казва Маднилова.