Туристически автобуси с екскурзоводи, туроператори и хотелиери от цялата страна тръгват този понеделник на протест към столицата. Така заетите в туризма ще алармират правителството, че търпението им е изчерпано, а доверието – изгубено след месеците на финансова агония.

Снимка: Ладислав Цветков

Преди 10 дни протестирахме, но държавата не чу нашите искания, заяви представителят на превозваческа фирма и туроператор Димитър Иванов в „Тази сутрин“.

„Ние искахме необезпечени нисколихвени кредити с лихва 1-2% и гратисен период от 1-2 години, а ни се предлагат кредити с 6% лихва“, каза Иванов.

Той трябва да изплаща лизинга на своя автобус, който е около 6000 на месец, дори по време на отсрочките от страна на банките е плащал лихвите.

Нашият бранш беше най-лошо засегнат от кризата с коронавирус, не работихме последните три месеца, нямаме приходи и нямам как да обслужваме кредите си, разказа превозвачът.

Снимка: btvnovinite.bg

Ако другите превозвачи, които превозват хора по определени маршрути, вече започват да се възстановяват от кризата, то това не важи за превозвачите, които са в сектора на туризма. Ще трябва да минат поне 3-4 месеца, докато има раздвижване в сектора, обясни Иванов.

„Ние се отделихме в сдружение „Случаен превоз“, защото в организацията с останалите превозвачи интересите ни се размиваха“,  разкри Иванов.

В 8:00 ч. превозвачи от Северозападна България ще се съберат на автогарата във Враца, откъдето ще тръгнат към столицата на протестно шествие.