Няма повишаване на радиационния фон в България. Такова не е отчитано въобще от началото на конфликта в Украйна, съобщиха от Агенцията за ядрено регулиране.

Нивото на гама фона е нормално. Увеличение у на нас не е засечено дори и при сблъсъците край Чернобил в първия ден на конфликта, когато Украйна отчете завишаване заради вдигнатия от земята в района радиационен прах. Българските служби са в непрекъснат контакт с украинските си колеги.

В аварийния център на ядрения ни регулатор се следи както работата на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй", така и данните от 40 станции, разположени из цялата страна, които  непрекъснато подават информация за нивото на радиацията.

Комуникацията между Украйна и Агенцията за ядрено регулиране засега не е затруднена.

„В момента няма никакво основание за безпокойство. Няма замърсяване с радиоактивни вещества“, казва Цанко Бачийски  от Агенция за ядрено регулиране.

Екоминистерството също са в контакт с украинските си колеги.

„Изключително е притеснително, че се водят такива ожесточени бойни действия в близост до атомните електроцентрали. Това представлява голям риск, но искам да успокоя българските граждани, че радиация няма“. Заяви екоминистърът Борислав Сандов.

Министерство на здравеопазването и Центърът по радиобиология също следят нивото на облъчване. Те са категорични, че на този етап приемът на йод е ненужен и дори може да бъде опасен.

„Приемането, разбира се, е опасно за всички, но най-вече за бременни и малки деца“, казва директорът на НЦРРЗ доц. Жана Джунова.

„Ако въобще има такава необходимост, всички ще бъдете предупредени чрез системата за ранно предупреждение“, категоричен е Цанко Бачийски от Агенцията за ядрено регулиране.

Експертите обясняват, че приемането на йод превантивно не работи. В случи на радиация има значение периодът, в които се прилага елементът.

  • Украйна спира тока в много райони на страната, докато стабилизира електрическата си мрежа
  • Заради кризата с електричеството: Украйна се готви да спре плановите операции
  • Русия и Украйна си размениха по 60 военнопленници (ВИДЕО)
  • Манол Пейков: Събирам помощи за Украйна буквално от четвъртия ден на войната
  • Киев остана без електрозахранване до края на седмицата
  • Financial Times: Володимир Зеленски е личност на годината
  • Руски удари по цяла Украйна: Хора се крият в метрото, има жертви
  • Русия ще намали производството на петрол след поставения ценови таван от ЕС
  • НАСА: Русия е ожънала пшеница в окупираните украински територии в за близо 1 млрд. долара
  • Политологът Герхард Мангот пред bTV: Дворцов преврат в Русия е възможен само при огромна военна загуба