Няма повишаване на радиационния фон в България. Такова не е отчитано въобще от началото на конфликта в Украйна, съобщиха от Агенцията за ядрено регулиране.

Нивото на гама фона е нормално. Увеличение у на нас не е засечено дори и при сблъсъците край Чернобил в първия ден на конфликта, когато Украйна отчете завишаване заради вдигнатия от земята в района радиационен прах. Българските служби са в непрекъснат контакт с украинските си колеги.

В аварийния център на ядрения ни регулатор се следи както работата на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй", така и данните от 40 станции, разположени из цялата страна, които  непрекъснато подават информация за нивото на радиацията.

Комуникацията между Украйна и Агенцията за ядрено регулиране засега не е затруднена.

„В момента няма никакво основание за безпокойство. Няма замърсяване с радиоактивни вещества“, казва Цанко Бачийски  от Агенция за ядрено регулиране.

Екоминистерството също са в контакт с украинските си колеги.

„Изключително е притеснително, че се водят такива ожесточени бойни действия в близост до атомните електроцентрали. Това представлява голям риск, но искам да успокоя българските граждани, че радиация няма“. Заяви екоминистърът Борислав Сандов.

Министерство на здравеопазването и Центърът по радиобиология също следят нивото на облъчване. Те са категорични, че на този етап приемът на йод е ненужен и дори може да бъде опасен.

„Приемането, разбира се, е опасно за всички, но най-вече за бременни и малки деца“, казва директорът на НЦРРЗ доц. Жана Джунова.

„Ако въобще има такава необходимост, всички ще бъдете предупредени чрез системата за ранно предупреждение“, категоричен е Цанко Бачийски от Агенцията за ядрено регулиране.

Експертите обясняват, че приемането на йод превантивно не работи. В случи на радиация има значение периодът, в които се прилага елементът.

  • Конгресът на САЩ одобри млрд. военна помощ за Украйна
  • Руски стратегически бомбардировач се е разбил край Ставропол
  • Пътят на Украйна към ЕС – тема на дискусия в София
  • „Русия унищожи ТЕЦ до Киев“: Зеленски призова САЩ незабавно да одобрят помощта за Украйна
  • Путин за разрушената ТЕЦ в Украйна: След поредица от атаки срещу нас трябваше да отговорим
  • Ще мобилизира ли Украйна затворници?
  • Ограничения на украинския внос: Кои хранителни продукти няма да се внасят в ЕС?
  • Нараства рискът от „голяма ядрена авария“: Нова атака с дрон срещу АЕЦ „Запорожие“
  • Международната агенция за атомна енергия: Дрон се е взривил на площадката на АЕЦ „Запорожие“
  • Володимир Зеленски: Можем да останем без ПВО, ако Русия продължи кампанията