Продължават сраженията около АЕЦ „Запорожие“ – най-голямата атомна електроцентрала в Европа. По-рано тази нощ на територията на централата избухна пожар.

„Асошиейтед прес“ цитира неназован украински официален представител, според когото има завишени нива на радиация около комплекса. Руската РИА Новости на свой ред твърди, че нивата на радиация са без промяна, като цитира ръководството на централата. По-късно това беше съобщено и официално от украинска страна.

Според местните власти пожарът е локализиран в тренировъчна сграда извън активния периметър на реакторите. Един от тях е спрян за ремонт, но остава зареден с ядрено гориво. Местни медии включват енергетици, които са на смяна. Според тях два от енергоблоковете са подложени на обстрел. По думите на президента Володимир Зеленски по критичните обекти стрелят руски танкове.

Дълго време всички опити на пожарникарите да се доберат до централа бяха неуспешни, защото биват обстрелвани. В крайна сметка аварийните екипи бяха допуснати.

Международната агенция за атомна енергия следи „сериозния инцидент“ в АЕЦ „Запорожие“ и призова за спиране на обстрела.

Блоковете в АЕЦ „Запорожие“ са тип ВВЕР, като подсилената им конструкцията включва тонове бетон и стомана именно с цел енергоблоковете да са възможно най-добре защитени при всякаква ситуация.

Запорожката атомна електроцентрала в Енергодар е най-голямата атомна електроцентрала в Европа и сред 10-те най-големи в света. Тя разполага с 6 ядрени реактора.

Централата произвежда почти половината от електроенергията в страната, получена от ядрена енергия, и повече от една пета от общата електроенергия, произведена в Украйна. Страната разполага с четири ядрени електроцентрали с 15 реактора.

Миналия месец Украйна съобщи, че е загубила контрол над Чернобилската атомна електроцентрала в северната част на страната след ожесточена битка с руските сили.