В Деня на независимостта партиите осъдиха решението за частична военна мобилизация. И признаха, че риск за страната ни има.

Макар и в предизборна кампания, решението на Москва за частична мобилизация успя да обедини партиите у нас. Около признанието, че подобна крачка само ще разгорещи конфликта и това ще даде своето отражение и върху страната ни.

Заради това се чу и призив за по-ясна и категорична реакция от страна на служебното правителство и на президента Румен Радев, с която да се осъди постъпката на руския президент.

Политическите сили осъдиха решението на Кремъл за частична мобилизация. Според "Продължаваме промяната" войната е навлязла в критична и опасна фаза.

„Всяка мобилизация, която ще резултира в загуба на още човешки животи, на още млади войници заради някакви лични намерения на Путин е ужасно“, коментира съпредседателят на ПП Кирил Петков.

От "Демократична България" излязоха с конкретни искания - служебната власт и президентът да осъдят ясно и категорично действията на руския президент.

„Най-сериозната гаранция за националната сигурност на България е нашето членство в НАТО. Очакваме от правителството и президента да работят в тази посока“, обяви Стефан Тафров.

От БСП предупредиха, че трябва да се внимава да не бъдем въвлечени в конфликта. В писмена позиция от "Позитано" 20 призоваха за спиране на военните действия.

От партия "Възраждане" видяха друга заплаха:

„Очевидно е, че САЩ ще искат да включват и други държави вътре в него. Нищо чудно и НАТО да стане страна. В този случай България ще бъде въвлечена“, обяви Костадин Костадинов.

„Нека не намесваме Путин на днешния хубав празник. Само съединена България може да отвоюва и пази своята независимост“, посочи Костадин Ангелов от ГЕРБ.

„В международните отношения България да има своето място и то да бъде достойно. Както се казва - в равнопоставеност във всички ситуации в международните отношения“, подчерта Стефан Янев, председател на „Български възход“.

„Предвид международната обстановка - да имаме повече разум и да успеем да състави правителство след изборите“, коментира Йордан Цонев от ДПС.

С пост в социалните мрежи лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов попита – „как се празнува Ден на независимостта, когато на няколкостотин километра от нас се води война“.