16 ученици са получили максимален брой точки на изпита по БЕЛ след VII клас, а по математика – 141. Toва каза Евгения Костадинова, директор на Дирекция „Съдържание на предучилищното и училищното образование“ към МОН, цитирана от „Фокус“.

От Министерството на образованието и науката допълниха, че средният резултат по български език е 53,06 точки, а по математика – 33,62 точки.

„По БЕЛ има близка постижимост на отворените и затворените отговори, докато по-математика затворените отговори са с по-голяма постижимост“, посочи Костадинова и обясни, че част от учениците не са работили по отворените отговори.

От МОН уточниха, че тази година има повече ученици със 100 точки и по двата предмета, както и по-малко с 0 точки.

На изпит по БЕЛ са се явили 55 567 ученици, а по математика – 55 474. По БЕЛ със 100 точки са 16 души, а с 0 т. – 107. По математика броят на получилите максимален резултат е 141, а 109 са с 0 точки. Само един ученик е получил максимален брой точки и по двата предмета, а с 0 т. и на двата изпита са 12 души.

С най-високи резултати и по двата предмета са регионите София, Смолян, Перник и Варна. С най-ниски по БЕЛ са областите Ямбол, Сливен и Шумен, а по математика – Видин, Шумен и Монтана.

Училищата с най-висок резултат по БЕЛ са пловдивската математическа гимназия „Акад. К. Попов“ и софийската математическа гимназия „П. Хилендарски“. По математика най-добре са се представили възпитаниците на варненската математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ и софийската математическа гимназия „П. Хилендарски“.