От остри критики до подкрепа. Така реагираха партиите у нас на изявлението на президента Румен Радев от Унгария, че войната в Украйна трябва да се реши с дипломация, а не с оръжия и изпращането на натовски войски.

Думите на държавния глава от Будапеща отекнаха и в редиците на политическите сили у нас.

В предаването „120 минути“ на bTV Даниел Митов от ГЕРБ посочи, че Румен Радев „няма нищо общо с позициите на НАТО и ЕС“.

„Президентът Радев е застанал отдавна на страната на руската федерация и не мисля, че той легитимно може да представя българската позиция“, заяви Митов. 

От „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) разчетоха изказването на Румен Радев като „някакво бягане пред вятъра“.

„Това е някакво бягане пред вятъра, напълно безсмислено, защото никой не е обсъждал такъв въпрос. Не знам защо го прави. Това, че се среща с другия открит привърженик на Путин – премиера на Унгария, е знаково“, каза в предаването „120 минути“ Атанас Атанасов от ПП-ДБ.

От ДПС дойде критика и предупреждение.

„Всеки опит за насаждане на страхове по този начин проявява или желание за нерегламентирана намеса в хода на предизборната кампания или изпълнение на целите на руската пропаганда и хибридна война. Предупреждавам г-н Радев – употребата на страховете на хората се наказва от народа“, гласи позиция на председателя на ДПС Делян Пеевски.

От „Възраждане“ се припознаха в призива на държавния глава. 

„Президентът Румен Радев за пореден път повтаря позиции на „Възраждане“, които ние защитаваме от години“, е позицията на партията на Костадин Костадинов.

Извънредно заседание на парламента още преди изборите по темата, поискаха от БСП. Със следната задача:

„Парламентът да вземе едно единствено решение от едно единствено изречение – България няма да изпраща войници в Украйна. Точка“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Няма да бъдат изпращани български войски в Украйна, защото няма решение на парламента за това, обяви в събота служебният министър на отбраната Атанас Запрянов. Уверението дойде в рамките на парламентарната асамблея на НАТО.