„Ненужни са тези национални избори, предизвикани заради определени интереси. Важният дебат за развитието на ЕС остана някъде в сянка. Всички се занимават с парламента и управлението на страната, няма задълбочен дебат как България да участва в развитието на ЕС“. Това каза председателят на ДСБ Атанас Атанасов.

Разговорът е част от предизборните интервюта и дебати „Избори 2 в 1 – Гласът ти се чува“ на bTV. 20 партии и 11 коалиции участват със свои кандидати за Народното събрание. От всички 6114 кандидати за народни представители трябва да решим кои 240 ще пратим в парламента.

Той каза, че нещата могат да станат непредсказуеми, ако няма редовна власт след изборите.

„ГЕРБ се държаха като управляваща опозиция. А от ДПС се държаха назидателно и показваха, че имат влияние върху ГЕРБ. Това е нашето притеснение и притеснението на нашата избиратели. Ние не знаем кога Борисов действа по собствена воля или кога изпълнява волята на ДПС и на Пеевски. А би било ненормално ако след като минат изборите и единствената възможност за мнозинство е между ГЕРБ и нас, да не преговаряме. Но аз бих казал, че ако този процес ще се случи - той трябва да започне оттам откъдето спря“, коментира Атанасов.

Той попита и къде е Мария Габриел

„Тя нито е кандидат за националния парламент, нито е за Европейския парламент. Къде изчезна тя, защото аз имах усещането, когато участвах в преговорите, че госпожа Габриел искаше да състави правителство. Само че много често ѝ се налагаше да прекъсва преговорите и да отива да се консултира. И тези, които дърпаха конците отзад, провалиха тези преговори“, заяви още Атанасов.

По думите му няма дебат в тази кампания за същността на това какво трябва да се направи в българската политика в европейската.

„Постоянно се занимаваме с някакви записи, с някакви скандали, с някакви митници и какво ли не. Това е целенасочена кампания за потискане на избирателната активност, за да се постигне и този резултат, за който говоря аз. Надявам се, че българските граждани не са нито късопаметни, нито да не виждат добре процесите и ще излязат да гласуват“, коментира Атанас Атанасов.